strona główna

Strona główna  •   FAQ  •   Linki  •   Chat  •   Download  •   Album  •   Kontakt  •   Zarejestruj się    

 
PomocPomoc  SZUKAJSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Waldi
2009-09-01, 17:56
Immobilajzer
Autor Wiadomość

Ipsylon
Żółtodziób


Dołączył: 30 Maj 2007
Posty: 9

Wysłany: 2007-06-03, 19:28   

Blokada zapłonu inna niż immobilizer przeważnie nie jest sygnalizowana przez żadną kontrolkę. Co do tego zamknięcia obwodu to przeważnie jest tylko jeden punkt główny, który należy dotknąć a jako drugi punkt wykorzystuje się masę.

Jeśli bredzę to mnie poprawcie :cool:
 
 

marcio
Praktykant



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Maj 2007
Posty: 66
Skąd: Szczecin

Wysłany: 2007-06-04, 15:45   

no niewiem, u mnie trzeba dotknac dwóch punktów, jesli nie dzialaja to naslinic lekko palce i wtedy dziala i jednoczesnie gasnie migająca na czerwono kontrolka. w mercedesie c220 98r
_________________
kupcie mi kx`a albo r1 :D
 
 

STEALTH
Ekspert


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 09 Gru 2004
Posty: 820

Wysłany: 2007-06-04, 21:27   

wrzuc jakies foto tych dwoch elementów ktorych trzeba dotknąc
 
 

andrzej
VIP



Pomógł: 20 razy
Dołączył: 23 Maj 2005
Posty: 627
Skąd: Óć

Wysłany: 2007-06-05, 08:05   

Te 2 punkty to pewno jakieś śrubki lub inne metalowe elementy. Jeden z nich to na 90% masa.
Można nazwać to immobilizerem, przy założeniu że skożystamy z definicji że immobilizer to urządzenie elektroniczne lub elektryczne zapobiegające uruchomieniu (kradzieży) pojazdu.
Na podstawie tego immobilizerem nazwać można wszelkiego typu pastylki, ukryte wyłączniki, alarmy odcinające jakiś obwód itp...
_________________
klakson Ci nie pomoże, a hamulec być może...
 
 

marcio
Praktykant



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Maj 2007
Posty: 66
Skąd: Szczecin

Wysłany: 2007-06-05, 15:01   

andrzej, te punkty to sa właśnie śrubki, i można ukryć je gdzie sie chce gdy chcemy zamontowac to w serwisie

STEALTH, sorry ale raczej nie bede mial foto
 
 

STEALTH
Ekspert


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 09 Gru 2004
Posty: 820

Wysłany: 2007-06-05, 15:49   

Cytat:
STEALTH, sorry ale raczej nie bede mial foto

dlaczego nie? nie masz aparatu w telefonie albo ktorys z twoich kolegów?
 
 

migar
Żółtodziób


Dołączył: 07 Sie 2007
Posty: 2

Wysłany: 2007-08-07, 22:44   

To o czym piszesz kolego Marcio to dodatkowy obwód podpięty do immo który włącza jego zasilanie a póżniej deaktywuje się immobilizer którego trasponder jest najprawdopodobniej w kluczyku. A co do śrubek i palców po prostu zamykasz tym obwód :mrgreen:
 
 

stempik
Nauczyciel



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 07 Sie 2007
Posty: 214
Skąd: Łódź

Wysłany: 2007-08-20, 01:51   

Śrubki i paluszki to chyba jednak niestety nie immobiliser. To raczej jakieś proste odcięcie, czegokolwiek. Immobiliser jest urządzeniem dużo bardziej skomplikowanym niż dwa tranzystory, kondensator i przekażnik. Przyjeło się uważać że immobiliser jest montowany fabrycznie przez producenta, najczęściej choć nie zawsze dość mocno zintegrowany z komputerem pojazdu. Nigdy (nie spotkałem się) z immobiliserem w stacyjce, Tam umieszczona jest jedynie cewka anteny, bo dodać należy że cudo owo działa nie jak któryś z kolegów sugerował na drodze radiowej lecz indukcyjnie. Chip umieszczony w kluczyku to swoisty komputer jednoukładowy (a nie magnes), wyposarzony w panięć (w niej przechowywany jest klucz) i drugą część transformatora (pierwsza to ta cewka ze stacyjki). Ot i cała magia
 
 

andrzej
VIP



Pomógł: 20 razy
Dołączył: 23 Maj 2005
Posty: 627
Skąd: Óć

Wysłany: 2007-08-20, 08:36   

stempik napisał/a:
Nigdy (nie spotkałem się) z immobiliserem w stacyjce, Tam umieszczona jest jedynie cewka anteny


A ople? A nissan? Tam cały układ immo (puszka) umieszczona jest przy stacyjce. Oczywiście współpracuje to z układem w ECU samochodu.
_________________
klakson Ci nie pomoże, a hamulec być może...
 
 

stempik
Nauczyciel



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 07 Sie 2007
Posty: 214
Skąd: Łódź

Wysłany: 2007-08-21, 17:33   

andrzej napisał/a:
Oczywiście współpracuje to z układem w ECU


I głównie o to mi chodziło. Dalej będę się upierał że "śrubki i paluszki" to niestety nie immobiliser, a to co napisałem ma sens

"Nigdy (nie spotkałem się) z immobiliserem w stacyjce", i to też prawda. Co innego gdybym napisał w pobliżu stacyjki
 
 

adek1987
Żółtodziób


Dołączył: 16 Lis 2006
Posty: 5
Skąd: lbn

Wysłany: 2007-09-02, 00:01   

chcialem zapytac czy w starszych samochodach (cinquecento, golf 2, nexia) jest immo ? i czy w przypadku gdy niema to da sie odpalic pasowka jakas czy w przypadku stacyjki kazdy pin musi sie zgadzac?? pytam z ciekawosci a nie ze zaraz jumal bede :razz:
_________________
adek
 
 

andrzej
VIP



Pomógł: 20 razy
Dołączył: 23 Maj 2005
Posty: 627
Skąd: Óć

Wysłany: 2007-09-02, 20:22   

Cinquecento czasem w 900, nexia w większości tak.
_________________
klakson Ci nie pomoże, a hamulec być może...
 
 

stempik
Nauczyciel



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 07 Sie 2007
Posty: 214
Skąd: Łódź

Wysłany: 2007-09-03, 20:09   

andrzej napisał/a:
Cinquecento czasem w 900, nexia w większości tak.



Grzebię już w tym parę lat a nigdy mi taki cienki w ręce nie wpadł. Jakaś przejściówka może? Albo składak. Klucz GT 10 czy 15 ? (bębenek od GT15 w klamkę nie wejdzie) Będę wdzięczny za informacje.

Człowiek się uczy do śmierci :mrgreen:
 
 

andrzej
VIP



Pomógł: 20 razy
Dołączył: 23 Maj 2005
Posty: 627
Skąd: Óć

Wysłany: 2007-09-03, 21:32   

Zdarzają się takie cudeńka. Żadne składaki poprostu jakaś końcówka produkcji. Zobacz sobie w katalogu kluczy z immo, występuje nawet taka pozycja jak CC. Sam osobiście spotkałem się z 2 egzemplażami z tym jeden już z wywalonym immo.
_________________
klakson Ci nie pomoże, a hamulec być może...
 
 

stempik
Nauczyciel



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 07 Sie 2007
Posty: 214
Skąd: Łódź

Wysłany: 2007-09-04, 21:17   

Pomroczność jasna, mnie pewnie dopadła. Ale tak już jest jak się ma warsztat z daleka od ulicy, robisz klucz i nie wiesz do czego. Jasne że są, i mam je u siebie tyle że więcej się robi do seicenta. :oops:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group Template created by szpak