strona główna

Strona główna  •   FAQ  •   Linki  •   Chat  •   Download  •   Album  •   Kontakt  •   Zarejestruj się    

PomocPomoc  SZUKAJSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Rodzaje zamków i ich sposoby otwierania.
Autor Wiadomość

stanley
Żółtodziób

Wysłany: 2005-09-11, 19:31   Rodzaje zamków i ich sposoby otwierania.

mam taki problemik. szukałem tego na forum i w necie, ale nie za bardzo mi to wychodziło. a mianowicie czytałem i ćwiczyłem otwieranie tylko na zamkach cylindrycznych z tymi całymi pinami, a ciekawi mnie jak działaja i jak można otworzyć inne rodzaje zamków, np. takie z wielka dziurka, gdzie przeciez nie widać żadnych pinów, widziałem tez takie z dziurka i takim precikiem, który wchodzi w klucz, gdy sie go wsunie. sorry, że tak nie fachowo piszę, ale jestem jeszcze początkujacy i nie umiem wielu rzeczy, a jestem ciekawy jak np. mogę otworzyc drzwi w moim pokoju. jakbyście mogli to opiszcie różne rodzaje zamków i sposoby ich otwierania, albo podajcie jakieś linki do stron na których to jest wytłumaczone.

Chicken
Żółtodziób

Wysłany: 2005-09-21, 20:47   

Mam pare pytań jako absolutny beginner, ale myśle, że nie są to tak banalne pytania...
1. Poradziłem sobie już z paroma prostymi zamkami, a w domu znalazłem wkładke... Tylko czy ona nadaje się do ćwiczeń, bo po godzinach pracy nic mi nie wyszło, a mam picki całkiem całkiem. Wkładka jest mosiężna, firmy ISEO z 6 pinami. Piny są ustawione bokiem do dłuższego boku klucza (inaczej niż w zamkach YETI) Google mówi tylko o istnieniu takiej firmy, dalej nie dotarłem.
2. Jeżeli działam nad tą wkładką to czy dla ułatwienia moge zamiast używania TW naciskać na ten element odpowiedzialny za przesyłanie ruchu z klucza na zasuwe?
3. Z moich rozmyślań na temat zamków doszedłem (pewnie do błędnego) wniosku. Wyobraźmy sobie zamek, którego górny pin przy styku z dolnym pinem z pary miałby kształt stożka o małym kącie pomiędzy wysokością, a tworzącą. Ścięty na wysokości około 1/4 od podstawy, a zastosowane sprężyny były by stosunkowo silne(bez obaw jest rysunek). Taki zamek na podstawie moich rozwarzań byłby nie możliwy do otwarcia metodą pick & TW, ponieważ piny nie opierały by się o Shaer line (nie znam polskich odpowiedników). Co o tym myślicie?

PS A przy okazji pozdrawiam całą ekipe. To mój pierwszy post.

STEALTH
Ekspert

Wysłany: 2005-09-21, 21:00   

Cytat:
element odpowiedzialny za przesyłanie ruchu z klucza na zasuwe

ten element to nazywa sie zabierak ale stosuj raczej napinacz bo dzieki temu mozesz bardziej wyregulowac nacisk niz samym palcem na zabierak
Cytat:
Shaer line

linia podziału
Cytat:
miałby kształt stożka o małym kącie

w lepszych zamkach jest ten patent stosowany i wtedy z pomocą przychodzi bumping lub elektopick

kochas315
Nauczyciel

Wysłany: 2005-11-13, 01:01   

Cytat:
Wkładka jest mosiężna, firmy ISEO z 6 pinami. Piny są ustawione bokiem do dłuższego boku klucza
Czy ten zamek TAK wygląda? Jeśli tak jest to zamek typu Dimple Lock - TUTAJ jest schemat... Otworzyć go pewnie można - trzeba tylko picka wsadzić też poziomo i tak podważać piny. Od STEALTH'a możesz kupić podobny, tylko że przerobiony tak, że piny są widoczne - bo tak "na ślepo" to niewiem czy się nauczysz.
Pozdrawiam

Jul
Żółtodziób

Wysłany: 2006-02-27, 23:19   

Cytat:
widziałem tez takie z dziurka i takim precikiem, który wchodzi w klucz, gdy sie go wsunie

No wlasnie , mnie tez bardzo ciekawi jak mozna otworzyc taki zamek wytrychem. Tam chybaby trzeba zastosowac raczej rozwiazania "silowe" niz precyzyjne...

No_Idea
VIP

Wysłany: 2006-03-09, 19:46   

Czesc.
Zamki typu zasówa otwiera się specjalnym wytrychem ktory najlatwiej wykonać z surówki klucza pozostawiajać część brody choć widziałęm "sprzęt" zrobiony ze zwykłych 3 drutów ukształtowanych tak aby podnosić nimi zastawki. Sprzęt robi się też z surowego klucza gdzie w miejsce brody klucza znajduje się coś w rodzaju szczotki. Proste zasówy są podatne właśnie na te metody. To na tyle w kwesti informacji . Otworzenie jest możliwe i nie sprawia większych kłopotów a wszystkim bardziej dociekliwym polecam rozebranie takiego zamka, obejrzenie klucza , zastanoweinie się nad sposobem działania :)

Jul
Żółtodziób

Wysłany: 2006-03-10, 00:28   

No to ja wlasni tak zrobilem, rozebralem zamek i obejrzalem budowe. AL eto nie tak prosto otworzyc bo przeciez jest tez wlasnie bolec i oczywiscie zastawki trzeba ustawic dosc precyzyjnie. Pozatym sprezyny przytrzymujace zastawki sa dosc silne...
Masz moze rys/fot takiego wytrycha??

jahur
Średnio zaawansowany

Wysłany: 2006-03-28, 20:39   

Witka Panowie
Ja równiez rozebrąłem taki zameczek zeby sobie sprawdizc działanie i mama pytanie ten klucz na fotce niejest od tego zamka i faktycznie nie moge nim przesunąc zasuwy gdyż wyciecia nie są takei jakie powinny byc ale wciskajac równo palcem wszystkei te zapadki(blaszki) udało mi sie wtedy przesunąc zasuwe.Tu mam pytnaie czy nie idzie zrobic jakiegos uniwersalnego klucza(wytrycha) który wcisnie wszystkie te zapadki??
Moze ktos ma własnie modek takiego klucza?Bo jak inaczej otworzyc owy zamek??

STEALTH
Ekspert

Wysłany: 2006-03-28, 20:56   

jahur zastawek nie ustawia sie wszystkich w jednej pozycji zazwyczaj kazda jest w innej. A wytrych do takiego zamka mozna zrobic z 2 bardzo twardych drutów w ksztalcie litery L

jahur
Średnio zaawansowany

Wysłany: 2006-03-29, 15:51   

hm no tak ale kiedy ja nacisnąłem wszystkie naraz to mi sie udało hmmm, Aczy masz moze wzór takiego wytrycha???

STEALTH
Ekspert

Wysłany: 2006-03-29, 16:56   

http://www.lockpicking.pl/forum/download.php?id=83 tu masz fotke narzedzia do tego tupu zamków (na fotce akurat do klodki ale to ta sama zasada)
Ostatnio zmieniony przez STEALTH 2006-10-17, 22:20, w całości zmieniany 1 raz  

jahur
Średnio zaawansowany

Wysłany: 2006-03-30, 17:11   

No i tymi kluczykami sie udaje otworzyc???Hm a czy top sie jednym otwiera czy kilka kluczy tego typu trza uzyc do jednego zamka???

STEALTH
Ekspert

Wysłany: 2006-03-30, 18:23   

jahur mi chodzilo o to narzedzie z lewej strony

jahur
Średnio zaawansowany

Wysłany: 2006-03-30, 20:05   

hm zbyt dokładne te zdjecie to nie jest, z czego to jest zrobione i jak sie tym posługuje??

STEALTH
Ekspert

Wysłany: 2006-03-30, 20:09   

to jest rurka z blaszką na koncu w ktorą jest wsadzony drut w kształcie litery L czyli mamy jakby 2 druty w kształcie L w jednym. I jednym L napinasz rygiel a drugim ustawiasz zastawki. to tak w skrócie :)

Odpowiedz do tematu