strona główna

Strona główna  •   FAQ  •   Linki  •   Chat  •   Download  •   Album  •   Kontakt  •   Zarejestruj się    

 
PomocPomoc  SZUKAJSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
czy można otworzyć firme
Autor Wiadomość

wiesiek2005
Żółtodziób


Dołączył: 22 Gru 2011
Posty: 3
Skąd: ostrawa

Wysłany: 2011-12-26, 13:21   czy można otworzyć firme

Witam.Mam pytanie czy można otworzyć firme awaryjnego otwierania drzwi .Bez licencji wydanej przez policje.
_________________
wiesiek
 
 

bercow
Uczeń


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 20 Lip 2011
Posty: 19
Skąd: 3city

Wysłany: 2011-12-26, 18:02   

i miec pod soba ludzi z takowa licencja ?
 
 

radmar
Nauczyciel



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 14 Lut 2006
Posty: 406

Wysłany: 2011-12-26, 22:13   

odpowiem tak można
i bez licencji
 
 

wiesiek2005
Żółtodziób


Dołączył: 22 Gru 2011
Posty: 3
Skąd: ostrawa

Wysłany: 2011-12-27, 15:11   

dzięki za odpowiedż
_________________
wiesiek
 
 

st_lee
Średnio zaawansowany


Dołączył: 07 Lis 2010
Posty: 129
Skąd: Oświęcim

Wysłany: 2011-12-28, 20:00   

Licencja jest potrzebna jedynie do pracowania dla lub z ubezpieczlniami, bankami, jednostkami wojskowymi, policją itp.

W reszcie przypadków wystarczy wpis do ewidencji.


W Polsce na chwile obecną nie ma wymogu aby osoba dorabiająca klucze bądź zajmująca się awaryjnym otwieraniem miała licencje poza wymienionymi wyżej przypadkami.
 
 

marekdudi
Praktykant


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 19 Lis 2006
Posty: 63

Wysłany: 2011-12-29, 08:42   

W Polsce obowiązuje ustawa o ochronie osób i mienia i osoby wykonywujące czynności z tym związane ustawowo musza posiadać licencje.Sam wielokrotnie przy otwieraniu i zakładaniu zamków wielokrotnie byłem proszony o okazanie i przez osoby prywatne jak i legitymowane z tego dokumentu szczególnoie w innym mieście.Radze dokładnie doczytać ustawę bowiem może spowodować to problemy. Klucze można dorabiac bez licencji ale pozostałe usługi sądze że nie.
 
 

st_lee
Średnio zaawansowany


Dołączył: 07 Lis 2010
Posty: 129
Skąd: Oświęcim

Wysłany: 2011-12-29, 09:59   

Tylko że my mienia nie pilnujemy nie zabezpieczamy ale wykonujemy czynność na zlecenie osoby która nam to zleca.

Jeżeli według wymogów tej osoby mamy posiadać taką licencje to musimy ją posiadać.

Trochę enigmatyczne ale to przeciesz Polska.

Tam gdzie kończy się logika tam zaczyna się Polska.
 
 

Albin
Uczeń


Dołączył: 16 Wrz 2011
Posty: 47

Wysłany: 2011-12-29, 15:07   

Koledze chodzi o licencję pracownika zabezpieczenia technicznego wówczas oprócz wspomnianych czynności możesz również zakładać systemy alarmowe,telewizję przemysłową w firmach w domach itd........bo jest druga licencja czyli licencja pracownika ochrony I lub II stopnia wówczas zostajesz licencjonowanym pracownikiem ochrony i zajmujesz się ochroną osób,mienia lub konwojowaniem wartości.
 
 

st_lee
Średnio zaawansowany


Dołączył: 07 Lis 2010
Posty: 129
Skąd: Oświęcim

Wysłany: 2011-12-29, 18:50   

Troche ktoś namieszał - pytanie był czy można otworzyc firmę zajmującą się awaryjnym otwierania bez licencji, a nie czy ktośmoże montowac systemy alarmowe. :564:
 
 

Albin
Uczeń


Dołączył: 16 Wrz 2011
Posty: 47

Wysłany: 2011-12-29, 19:46   

Ja tylko przytoczyłem do czego uprawnia posiadanie licencji zabezpieczenia technicznego
 
 

marekdudi
Praktykant


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 19 Lis 2006
Posty: 63

Wysłany: 2011-12-29, 21:46   

Nie posiadając licencji nie można posiadać i posługiwac sie sprzętem do awaryjnego otwieramia.To jest tak samojak jazda bez prawa jazdy.
 
 

st_lee
Średnio zaawansowany


Dołączył: 07 Lis 2010
Posty: 129
Skąd: Oświęcim

Wysłany: 2011-12-30, 20:34   

Znam wiele firm które działają bez licencji i niezle z tego żyją.
 
 

niuniek_84
Praktykant


Dołączył: 07 Mar 2012
Posty: 74
Skąd: Toruń

Wysłany: 2013-04-29, 15:17   

Hej,

1. Pracownik musi posiadać licencję, a czy firma musi posiadać koncesję ?
2. Czy uzyskanie licencji II stopnia, dla celów czysto prywatno/hobbystycznych da nam tzw "spokojny sen", czy należało by się zainteresować jeszcze jakimś tematem ?
3. Czy możemy podciągnąć pod licencję II stopnia systemy alarmowe, monitoring itp, czy jest to już odrębny temat ?

Wybaczcie za błache pytanka, ale im więcej zerkam na fora tym bardziej robi się mętlik.
Jutro do południa mam umówioną wizytę w KMP i chciałbym temat ruszyć, by wiedzieli że mam, ale dla siebie ... .

Pozdrawiam,
Piotr
_________________
... ciekawy świata ...
 
 

radmar
Nauczyciel



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 14 Lut 2006
Posty: 406

Wysłany: 2013-04-29, 20:03   

ad 1. nie ale może
ad2. nie wiem co tobie daje spokojny sen .... ale zdecydowanie lepiej mieć bo posiadanie narzędzi (>>>) wiesz co i za co
ad3 . możesz

i jak zwykle znajdzie się kilku co będzie miało inne zdanie

ale to tylko moje zdanie
 
 

niuniek_84
Praktykant


Dołączył: 07 Mar 2012
Posty: 74
Skąd: Toruń

Wysłany: 2013-04-29, 20:48   

Dzięki Radmar za informacje ...

Oczywiście ile ludzi, tyle opinii ... w szczególności, że nie do końca jest to jasno określone prawnie, bo jak rozmawiałem z ludźmi z niskoprądówki, czy tematów poważniejszych - to każdy z nich miał odmienne zdanie.

AD.2 Ogólnie lubię spokojny sen, bo jak większość mam go mało ... przy tyłku zawsze noszę narzędzia razem z Leatherman'em oraz Led Lenser'em - głupio było by umoczyć w tak pozornie niewinnej sprawie.

Ciekawe co mi powiedzą w KMP, bo wszystkie punkty spełniam, brakuje tylko 2 zdjęć i wpłaty na konto.

pozdrawiam
_________________
... ciekawy świata ...
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group Template created by szpak