strona główna

Strona główna  •   FAQ  •   Linki  •   Chat  •   Download  •   Album  •   Kontakt  •   Zarejestruj się    

 
PomocPomoc  SZUKAJSZUKAJ  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Stacyjka skutera
Autor Wiadomość

duuaal
Żółtodziób


Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 6

Wysłany: 2008-02-17, 15:17   Stacyjka skutera

Witam
Mam problem ze stacyjka od mojego skutera, ktoś mi w niej grzebał śrubokrętem. Wiem że śrubokrętem bo jak uciekał to go zostawił w stacyjce. Teraz kluczyka nie moge całego włożyć ;/ Próbowałem ja złamać coś ala "łamakiem" ale sie giął. Śrubokręty ze 3 połamałem, naprawde jetem pełen podziwu dla wytrzymałosci tej stacyjki. MOżecie mi powiedzieć jak i czym ją złamać ?
 
 

hamala
Średnio zaawansowany



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 12 Sty 2007
Posty: 119
Skąd: Częstochowa

Wysłany: 2008-02-17, 15:31   

A nie możesz jej wykręcić i wymienić ?
 
 

duuaal
Żółtodziób


Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 6

Wysłany: 2008-02-17, 15:42   

Nie wiem czy tak sie da bo jest blokada kierownicy ale tak czy inaczej na stacyjke będe czekał z tydzien niewyjęty
 
 

hamala
Średnio zaawansowany



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 12 Sty 2007
Posty: 119
Skąd: Częstochowa

Wysłany: 2008-02-17, 16:08   

A jaka to Marka/model ? Już lepiej rozwierć jak tak bardzo potrzebujesz...
 
 

duuaal
Żółtodziób


Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 6

Wysłany: 2008-02-17, 17:01   

piaggio typhoon tylko ze ja nie mam pojecia jak sie za to zabrac
 
 

hamala
Średnio zaawansowany



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 12 Sty 2007
Posty: 119
Skąd: Częstochowa

Wysłany: 2008-02-17, 17:29   

Zabierz się lepiej za rozkręcanie, w typhoonie najpierw musisz zdjąć podłogę, później ten plastik wyżej, ale żeby je ściągnąć chyba trzeba odkręcić przednią czachę, i wtedy dostajesz się do stacyjki od tyłu, trzyma się na 1 śrubce. Poza tym to wafer-lock jak ci nie zależy to w zasadzie całą wkładkę możesz po prostu rozwiercić zanim będziesz mieć nową.
 
 

duuaal
Żółtodziób


Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 6

Wysłany: 2008-02-18, 14:45   

Wyjąć jej nie chce bo pojeździłbym sobie. Nie mam łamaka to będe musiał rozwiercać. A jak to zrobić najlepiej ?? i jakim wiertłem ?
 
 

thralll
Nauczyciel


Pomógł: 13 razy
Dołączył: 13 Kwi 2006
Posty: 369

Wysłany: 2008-02-18, 16:30   

duuaal, jak nigdy nie rozwiercałeś zamka i nie masz pojęcia jak to zrobić to lepiej sobie daruj, bo nie dość, że zamka nie wyciągniesz to sobie jeszcze skuter porysujesz. Na twoim miejscu poszedł bym za radą hamala -rozebrał skuter (jeżeli będziesz już miał nową stacyjkę to i tak cię to czeka), a następnie połączył przewody "na krótko" (tzn. z pominięciem wyłącznika jakim jest stacyjka) jeździć będziesz mógł do czasu kupienia i zamocowania nowej stacyjki.
Najlepiej jednak byłoby zaopatrzyć się w nową stacyjkę przed wyciągnięciem starej wtedy nie będziesz musiał rozbierać skutera dwa razy i będzie miej kłopotów przy instalacji nowej, a także deinstalacji starej stacyjki.
 
 

duuaal
Żółtodziób


Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 6

Wysłany: 2008-02-18, 16:41   

Wiem o tym że można na krótko. Zwykłe wkładki rozwiercałem, ale o stacyjkach nie mam zadnego pojęcia.. bede musial jakies schematy postudiować

[ Dodano: 2008-02-18, 20:27 ]
Jakie wiertło polecacie ?
 
 

GHHIAIGBC
[Usunięty]

Wysłany: 2008-02-20, 15:39   

a to byl napewno twoj skuterek? :576: bo gdyby byl twoj to znal bys sie na rozkrecaniu :P jaki to miales łamak? :diabel2:
 
 

thralll
Nauczyciel


Pomógł: 13 razy
Dołączył: 13 Kwi 2006
Posty: 369

Wysłany: 2008-02-20, 18:16   

duuaal, na rozwiercaniu waferlockach się nie znam, bo zawsze otwierałem je mniej inwazyjną metodą. Jak koniecznie chcesz rozwiercać to musisz użyć wiertła do metalu, ale po rozwiercaniu stacyjka będzie nadawała się tylko na śmietnik, jak ją wyciągniesz to może jeszcze da się z niej zrobić jakiś użytek (np. wyciągnąć zapadki i sprężyny i używać jako przełącznika który uruchamiamy każdym kluczem).
Rozwiercanie wkładki jest rozwiązaniem ostatecznym i moim zdaniem powinno być stosowane gdy nie ma możliwości innego wyciągnięcia, otworzenia zamka (reguła nie dotyczy profesjonalistów - o tym jest osobny temat).
GHHIAIGBC napisał/a:
a to byl napewno twoj skuterek? :576: bo gdyby byl twoj to znal bys sie na rozkrecaniu :P jaki to miales łamak? :diabel2:

1)Kolega duuaal nie napisał, że posiada łamak.
2)A ty potrafisz rozłożyć i złożyć wszystko co do ciebie należy? Jeżeli nie to znaczy, że nie jest twoje.

Pytanie do bardziej doświadczonych: Jak wiercić wafer-locki?
-próbować zniszczyć mocowanie bębenka tak aby można było go wyciągnąć/wepchnąć do środka wiercąc jak największym wiertłem w zamk?
-próbować zniszczyć mocowanie zamka do obudowy?
-jakoś inaczej? jak?
 
 

duuaal
Żółtodziób


Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 6

Wysłany: 2008-02-21, 02:13   

Ja nie napisałem ze nie umiem rozkrecać bo akurat tak sie składa ze na mechanice sie dobrze znam, a plastiki odkrecić to jest zaden problem. Ja napisalem ze nie mam pojecia o stacyjkach i jak ja rozwiercić

Cytat:
Jak koniecznie chcesz rozwiercać to musisz użyć wiertła do metalu


hehe to nie podlega żadnej wątpliwości chodziło mi bardziej o rozmiar
 
 

GHHIAIGBC
[Usunięty]

Wysłany: 2008-02-21, 13:08   

napisal ze ma cos łamako-podobne ?
i tak sie slada ze jak ccs mam to potrafie to naprawic a jak sie zna na mechanice czy jest mechanikiem to nie moze se go wykrecic?
 
 

thralll
Nauczyciel


Pomógł: 13 razy
Dołączył: 13 Kwi 2006
Posty: 369

Wysłany: 2008-02-21, 15:36   

duuaal, jak już mówiłem nie wierciłem nigdy tego typu zamków.
W ostatnim poście na stronie: http://www.lockpicking.pl...php?p=5614#5614 jest pokazana budowa wafer-locka jeżeli jest taki sam jak ten twój w skuterze to według mnie jest jedna możliwości otwarcia. Wiercić wiertłem pomiędzy szerokością zapadki, a średnicy bębenka (mam taki sam zamek i tam średnica bębenka wynosi dokładnie 13,5 mm, a średnica wewnętrzna korpusu 13,6 mm, a zapadka ma około 8mm), ja bym wybrał wiertło pomiędzy 9-12mm i wiercił centrycznie w bębenku. Chyba nie musisz wiercić do końca, bo te zamki często mają zapadki tylko do połowy. Podczas wiercenia pamiętaj o BHP i uważaj żeby Ci się wiertło nie zablokowało!
Napisz jak Ci poszło i czy się udało.
Pozdrawiam.

BTW:Szkoda, że nikt z doświadczeniem w wierceniu tego typu zamków się nie wypowiedział.
 
 

Autsajder
Średnio zaawansowany



Dołączył: 25 Mar 2006
Posty: 143

Wysłany: 2008-02-21, 21:12   

duuaal napisał/a:
hehe to nie podlega żadnej wątpliwości chodziło mi bardziej o rozmiar


wez sobie wiertlo (dobre) fi 6-8 i wierć na lini podzialu na górze i na dole hmm kurde niewiem jak to wytlumaczyć bo niewiem jak jest zbudowana ta konkretna stacyjka. dla wyjasnienia dorzucam ci fotke
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group Template created by szpak